Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να νοικοκυρέψουν τις οικονομίες τους και πρότεινε «σύμφωνο ανάπτυξης» της ΕΕ, το οποίο και στήριξαν οι γερμανοί, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι υποστηρίζουν μόνο μέτρα λιτότητας για να επιλύσουν την κρίση χρέους.
«Έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο. Τώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι πως θα έχουμε ένα σύμφωνο ανάπτυξης», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτείνοντας να ενσωματωθεί στο «πακέτο των έξι» που περιλαμβάνει μέτρα για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες.
Πίεσε τα κράτη της ευρωζώνης να επιδιώξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσουν να δημιουργηθεί αυτή η ανάπτυξη, λέγοντας πως η συνεισφορά της ΕΚΤ ήταν να παρέχει σταθερές τιμές.
«Κάνουμε ότι μπορούμε για την ανάπτυξη; Δεν είναι αυτό το καθήκον μας. Καθήκον μας είναι να εγγυηθούμε την σταθερότητα των τιμών και μέσω αυτής να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη».
Η Καγκελάριος Angela Merkel υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη «με τον τρόπο τον οποίο ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε σήμερα, με τη μορφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε η καγκελάριος σε συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού της στο Βερολίνο χθες (25 Απριλίου) .
Τα σχόλια της Merkel επανέλαβε το φαβορί για τη γαλλική προεδρία, ο σοσιαλιστής υποψήφιος François Hollande, που δήλωσε ότι εάν εκλεγεί θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να επαναδιαπραγματευθούν τη δημοσιονομική συνθήκη με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης.
Ο Hollande επίσης χαιρέτησε τη θέση που πήρε ο Draghi. Στη πρώτη συνέντευξη τύπου της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Γάλλος σοσιαλιστής δήλωσε ότι θα πρότεινε τέσσερις αλλαγές στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίχτηκε από τη Γερμανία και εγκρίθηκε το Μάρτιο, αλλά ακόμα δεν έχει κυρωθεί.
Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι ότι έκανε έκκληση για τη δημιουργία ευρωομολόγων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν βιομηχανικά έργα υποδομής, και όχι να παγιώσουν το χρέος, στο οποίο οι Γερμανοί αντιτίθενται.
Ο Hollande επίσης υποσχέθηκε να πιέσει για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως έκανε και ο αντίπαλός του, πρόεδρος Nicola Sarkozy. Τέλος, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την κατανομή της χρηματοδότησης.
Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι βαθαίνει η ύφεση
Η ύφεση των επιχειρήσεων της ευρωζώνης βαθαίνει με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από ότι αναμενόταν τον Απρίλιο, έδειξαν στοιχεία τη Δευτέρα (23 Απριλίου), γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο 6μηνο του χρόνου.
Ο Draghi παραδέχθηκε ότι τα τωρινά στοιχεία είναι μικτά αν και αναμένει η ζήτηση από το εξωτερικό και τα πολύ χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, να στηρίξουν την ανάπτυξη.
EU official documents
Press articles