Κομισιόν: Αυξήστε τους φόρους σε πετρέλαιο κίνησης, ρεύμα και φυσικό αέριο

EurActiv.gr  

Την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα συμπαρασύρει αυτομάτως και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στα επίπεδα της βενζίνης συστήνει με έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία αναλύονται οι τάσεις για τη φορολογία στην Ευρώπη, διαπιστώνεται ότι κακώς η Ελλάδα προχώρησε στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς με αυτό το τρόπο έδωσε πλεονέκτημα στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης έναντι της βενζίνης.

Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται και η ανάγκη αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει στην Ελλάδα για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για το φυσικό αέριο, προτείνοντας αντ’ αυτων, την απευθείας ενίσχυση των ευπαθών νοικοκυριών. 

Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% περιλαμβάνει στο μεταξύ το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης που έχει υποβληθεί στην τρόικα, με στόχο να πέσει η τιμή του πετρελαίου από τα 330 στα 280 ευρώ τον τόνο.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε καταλήξει στις αποφάσεις για το πετρέλαιο, στόχος μας να διευρύνουμε όσο το δυνατό περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων  και να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες του επιδόματος» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωση του φόρου στα καύσιμα στο 15% αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, κάνοντας λόγο για «σύνθετη διαδικασία». «Παρουσιάζουμε εναλλακτικά σχέδια που πρέπει να πείσουν για την αποτελεσματικότητά τους» πρόσθεσε.

Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι τα χρήματα του επιδόματος πετρελαίου θα είναι στα περυσινά επίπεδα, ίσως και λίγο παραπάνω.