Η μόνη σωστή πράξη ήταν η δημιουργία της «θέσης» που κατέχει ο ίδιος, λέει ο Rompuy

EurActiv.gr  

Η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν στις ευρωεκλογές του 2014 θα σημαίνει  να «οργανώνεις την απογοήτευση εκ των προτέρων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Η δήλωση Rompuy, που έγινε σε δημόσιο συνέδριο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (28 Νοεμβρίου), έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις μεγάλες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, που στην πλειοψηφία τους θα ήθελαν να  δείξουν ένα συγκεκριμένο  «πρόσωπο» στις επόμενες ευρωεκλογές.

Ωστόσο ο βέλγος επεσήμανε ότι η «τεράστια νομιμότητα» που απορρέει από την απευθείας εκλογή ενός «κορυφαίους ευρωπαίου υποψηφίου» στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική.

«Τεράστια νομιμότητα» 

Ο Rompuy είπε ότι έχει ήδη προειδοποιήσει τους υπουργούς σε συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

«Το είπα στη Νέα Υόρκη: δίνεται μια τεράστια νομιμότητα. Ωστόσο εάν διατηρήσεις τις ίδιες αρμοδιότητες για την Προεδρία της Κομισιόν, οργανώνεις την απογοήτευση εκ των προτέρων», είπε στο συνέδριο, όπου παρευρέθησαν και ο γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle και ο βέλγος Didier Reynders.

Είπε ότι όλη η προσπάθεια θα καταδικαστεί σε αποτυχία, εάν δεν δοθούν στην Κομισιόν περισσότερες εξουσίες έναντι των κρατών μελών.

Συνέχισε λέγοντας ότι «στην Ένωση έχουμε την τάση να λύνουμε τα προβλήματα δημιουργώντας νέα θεσμικά όργανα, νέες δουλειές. Μόνο μια ήταν επιτυχία: δημιουργώντας τη μόνιμη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν γνωρίζω άλλα καλά παραδείγματα», είπε προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.

«Πολιτισμική προκατάληψη»

Ακόμη δήλωσε «ανήσυχος» για την πολιτισμική προκατάληψη στην ΕΕ καθώς και για τις ψυχολογικές διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στη τελευταία σύνοδο 22-23 Νοεμβρίου, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε ομοιογενής ομάδα ούτε στους «καθαρούς συνεισφέροντες» ούτε στους «αποδέκτες» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Οι μισοί από τους συνεισφέροντες, όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά στην ουσία, δεν ζητούν επιστροφές. Και σχεδόν όλοι οι καθαροί αποδέκτες δεν εξέφρασαν παράπονα για τις μειώσεις που πρότεινα», είπε.

Ακόμη και στο Βορρά υπήρχαν «τεράστιες πολιτισμικές διαφορές» μεταξύ των κρατών, ισχυρίστηκε. Για το εάν η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην Ολλανδία, αλλά σχεδόν καθόλου στο Βέλγιο. Παρόμοια, στη Γαλλία πρακτικά δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η Ελλάδα είναι στην καρδιά του πολιτικού διαλόγου. 

Απόψεις

«Η κρίση έφερε στην επιφάνεια τις θεσμικές αδυναμίες της ΕΕ ενώ η διαχείρισή της περιθωριοποίησε το ρόλο της Κομισιόν. Η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν ή του Συμβουλίου μειώνει το δημοκρατικό έλλειμμα και αυξάνει τη λογοδοσία, τη βαρύτητα δηλαδή των λαών της ΕΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», είπε στην EurActiv.gr ο καθηγητής οικονομικών και ευρωπαϊκής πολιτικής, Πασχάλης Αγανίδης, στο New York College στην Αθήνα.

«Ωστόσο το εγχείρημα θα είναι κατά κάποιο τρόπο ατελές εάν δεν συνοδευτεί και από ένα σχέδιο που θα ενισχύσει το βαθύτερο υπερεθνικό ρόλο της Κομισιόν», συνέχισε.